Det välsignade Internet!

En liten berättelse om hur det kan gå till när man blir intresserad av nå’t.

2007-05-06
Ibland knappar jag in ”dalregementet” i någon så kallad sökmotor och så surfar jag runt på Internet en timme eller sju.
I går hamnade jag på www.bokborsen .se och där utbjöds en hel del litteratur om och kring Dalregementet.

Armborstet av olika årgångar och inbindningar bjöds ut för mellan 50 och 100 kronor. Flodströms Dalregementet 50 år i Falun betingade som mest 230 kronor. 

Sedan fanns där en bok av Sven Z Sundin (1997) som jag inte kände till tidigare; Hemma efter Poltava med undertiteln Kapten Alexander vid Dalregementet. Enligt annonsen skulle boken handla om kapten Alexander Planting vid Dalregementet utifrån hans dagböcker. Intresset var väckt. Priset var modest; 60 kronor. 

Säljarens namn, en dam, och hemort framgick av annonsen och eftersom orten var Bromma så knappade jag in namnet i sökmotorn ENIRO och fick raskt fram fullständig adress och telefonnummer. Nu är det ju meningen att man ska betala medelst girering när man handlar på Bokbörsen men jag tänkte att en liten utflykt till Bromma kan man väl kosta på sej när man nu bor i Stockholm så jag ringde upp vederbörande. En herre svarade och meddelade att damen i fråga för tillfället befann sej i Furudal men att jag var välkommen att avhämta boken nästa dags förmiddag.

Sagt och gjort, nästa dag är i skrivande stund en strålande majsöndag. Adressen ledde till en stor, gul och charmig träkåk med tillhörande uthus i en trivsam omgivning av större och mindre bostadshus från slutet av 1900-talet. Jag ringde på och en man med den eftertraktade boken i handen öppnade och vi gjorde affär på farstubron. Han berättade att uthuset en gång varit kakel- och kakelugnsfabrik medan bostadshuset utgjort arbetarbostäder. I dag bedriver man någon form av pensionatsrörelse i huset i form av bed & breakfast med åtta rum och så fanns där visst ett par privatbostäder också. 

www.forfattarcentrum.se låter os veta följande om Sven Z. Sundin

Född 1914.
Fil.kand. 1943. Fil.mag. 1966. Fil.dr. 1990.
Folkhögskolelärare 1943 - 1957 och 1977 - 1983,  Folkhögskolelektor 1958 - 1976
Kommunala uppdrag 1953 - 1976,   Kyrkliga uppdrag f.o.m. 1966
Ordförande i redaktionen för NACKA-BOKEN (kommunkalender 1970 - 1990)

Utgivit bl. a. följande skrifter:
Under träden (dikter) 1976        Livsorientering (filosofi) 1976
Nykterhetsrörelsen i litteraturen (antologi) 1979       I storstadens skugga (doktorsavhandling) 1990
Efter Poltava (historisk roman)
1993. En andra del utkommer 1997. 

Uppgifterna om Sundin tycks inte vara uppdaterade efter 1993 vilket jag naturligtvis har påpekat för Författarcentrum.


Nå ja, åter i hemmets lugna vrå började jag naturligtvis läsa i min nyförvärvade bok och ganska snart snubblade jag på Erik Larsson Smepust! Författaren hävdar att Smepust tjänstgjorde en tid som fältväbel hos knapädlingen från Jämtland. Smepust har vi tidigare berättat om på den här avdelningen av hemsidan och han har ju en alldeles egen monter i vårt museum på Rommehed. 

Nu är inte detta avsett som någon bokrecension, en sådan redovisas i särskild ordning. Nu gäller det nu att få tag på boken från 1993, Efter Poltava. Den handlar nämligen om samme Alexander Johan Planting-Berglod. I Dalregementets personhistoria stavas namnet förresten Bergloo.

Hoppsan. Jag tog ytterligare en liten tur på Internet så nu har jag hittat den boken också. I Solna. 70 kronor. Den är beställd och leverans är utlovad.

Curt Holgersson