Oktober 2011  -  Månadens fotografi


Sekreteraren i Föreningen Rommehed, Stig Hermanson, har försett oss med en mängd fotografier från sin värnpliktstid på Dalregementet 1966-67. Här visar vi några skjutbanescener.
Hermansons egna bildtexter kursiverat mörkblå.Dellwik lägger an
AK4 var (och är) ett kraftigt vapen med hög mynningsknall. Hörselskydd var det inte så noga med för 45 år sedan, lite glasdun i öronen och sen var det bara att panga på.
Truppen bär linnekläder (se mer därom på Månadens föremål) medan befälet / skjutledaren i bakgrunden har uniform m/59 med långbyxor.

 


Hermansson siktar
Alla bär stridssele, denna ergonomiska katastrof från 1950-talet. På stridsselen bar man bland annat bajonett m/96, man kan undra varför - den kunde ju inte fästas på något annat än mausergevären från 1894 och 1896.
Skjutmattorna utgjordes av återanvända presenningar av olika fason.

 


Håkan Greider
Här ser vi ett typiskt exemplar av mössa m/52. Den tygöverdragna pappskärmen var synnerligen formbar i fuktigt tillstånd. Det dröjde länge innan alla var försedda med den betydligt elegantare fälmössan m/59.
Namnbrickorna tillverkades på kompaniexpeditionen med hjälp av vit tejp och ett stämpeltryckeri med lösa bokstäver. Det fungerade alldeles utmärkt i många år.

 


Håkan Greider skjuter AK4 stående
Rekylen är kraftig, mynningen lyfter ett par decimeter.
Tomhylsan ses roterande kastas framåt.
- - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Stig Hermansons anteckningar :

7. Komp.     Kompanichef Löjtnant Per Thurén
Vaktpluton   Plutonchef Fanjunkare T Sundberg
Ställföreträdande plutonchef Överfurir Jan-Åke Arvelin

Vi tillhörde ett brigadsabskompani och utbildningen startade i slutet av maj 1966 och avslutades i mitten av mars 1967.

Vår pluton var sammansatt av folk från Borlänge, Ludvika, Smedjebacken med omnejd. Allehanda civila yrken, befattningar och utbildningar var representerade. Det dröjde inte länge förrän vi kände varandra och blev sammansvetsade.

Mer om linnekläderna finns på Månadens föremål