Januari 2023 Månadens föremål
Fältuniform modell 1958 (m/58)

 

Wikipedia förtäljer bl a :
Fältuniform m/1958 togs fram parallellt med den olivgröna fältuniform m/1959, de var avsedda att användas för vinter- respektive sommarbruk.

Dessa två uniformer var resultatet av åtskilliga testuniformer bland annat Försöksuniform fm/1955.

Två äldre uniformer ändrades även i samband med 58:ans införande till Fältuniform m/39-58 och Fältuniform m/52-58.

58:an ersattes av Stridsdräkt 90 och utgick vid senaste sekelskiftet.

Uniformen till vänster har truppslagstecken m/39 på kragsnibbarna vilket var en tillfällig lösning tills kragspegel m/58, som används än i dag, fastställdes.

Kragspegel
m/58
Infanteri
Kapten


I Svenska Arméns uniformer del 3, av Christian Braunstein, kan vi läsa  följande :
Vapenrocken var av gråbrungrönt ylletyg, enkelknäppt med fyra grå knappar m/39, högknäppt i halsen, kragsnibbarna försedda med kragspegel m/58, två insydda snedställda sidfickor med lock som knäpps med knapp m/39, en innerficka, två påstickade ryggfickor med bälg och knäppbar grensleif. En halsduk av grönt bomullstyg bars under den knäppta kragen. Fältbyxorna var av samma tyg som vapenrocken och hade två raka sidfickor, två benfickor med lock, alla fyra knäppta med en knapp m/39, en bakficka samt hällor för byxbälte. Längst ned fästes byxbenen vid marschkängor av brunt läder med metallhake och byxbenen stängdes med en läderrem.
All personal bar stridsselelivrem av smärting alternativt livrem m/52 med mörkt spänne. Bruna handskar alternativt grå vantar fick bäras. På huvudet bars fältmössa m/59 alternativt pälsmössa m/59.
Tjänstetecken var invävda i matt guldfärg på kragspegel m/58 av textil. Truppslagstecken bars på båda kragsnibbarna, befäl bar dock gradbeteckning på vänster kragsnibb.