Nedanstående brev omfattar  22 sidor 13 x 20 cm

 

Falun april den 2. anno -24
 

 Brevet täcker cirka 4 månader bakåt i tiden, vi gör några utdrag:

(webmasters kommentarer kursiverade)

 

 

På kvällen for jag med några grabbar hemifrån, vi skrapade sen ihop så vi blevo 3 par, dansade på Stads.
 

 Man gjorde sej en glad kväll  på ”Stads”
 

 

Kl 2 selade vi för travaren och 215 passerade vi (8 st!) under glam och skämt poliskonstapel J, stor att skåda. Månen sken så bedårande på morgonsidan. Kl ½4 välte vi med släden hemma i Nordansjö. Ljuveliga minnen.

 

Som vi ser så kunde ungdomen konsten att roa sig även för 85 år sedan.

Stads, det var Hedemora Stadshotell , cirka ett mil från Nordansjö.

 Ernst måste ha fört dagbok för han redogör mycket detaljerat för sina förehavanden under jul- och nyårshelgerna. Han for på skidor både ett och två mil åt olika håll och ”hamnade” på diverse kalas och träffade trevliga flickor över allt.
 

Nyårsafton. På kvällen vakade jag in det nya året på - - - - - Frälsningsarmén. Vi åkte bil hem, men kom blott till Österby, där åkte vi ned i ett dike. Vi pulsade över Viggen hem.

Julledigheten fortsatte med slädfärder och kalas men på trettondagen var han tvungen att ta tåget till Falun.
 

I Vikmanshyttan träffade jag en mörk, ståtlig, bedårande, ja rent förförisk tös.

……… Kl 9 voro vi i Falun. Jag gjorde en tripp genom sta´n. Huru idylliskt var det inte, när julgranarna tända skickade sitt magiska sken genom fönstren ut på gatan till förbipasserande främlingar. Efter detta gick jag ”hem” till regementet.

Ernst beskriver flera gånger i brevet hur han tjänstgör som vaktbefälhavare på regementet med cirka 6 värnpliktiga till sitt förfogande. Han tyckte inte att det var någon trevlig tjänstgöring.
 

Den 18. var en Malmslättare och flög här. På grund av snötjocka fick han stanna omkring en vecka; skulle till Sollefteå. En dag dök han på huvudet i Korsnäs.
 

Han får diverse uppdrag att rita i tjänsten. Han kopierar kartor och räknar ut att regementet därmed sparade åtminstone 200:-. Han gör också inredningsritningar. Han tillstår i brevet att han maskade en hel del för att det trevliga uppdraget skulle räcka länge.

Han deltar i vinterfälttjänstövningar och står på post i vinternatten bara 4 km hemifrån.
 

Den nästföljande lörd. Kl 1515 em. startade jag på skidor över Runn mot Vika och vidare genom Skedvi mot Nordansjö. Efter att ha varit in i en kåk i Vika och käkat gröt o mjölk och smörgås fortsatte jag i 8-tiden i den mörka och tyst sagolika kvällen mot söder. Så småningom skymtade ljusen invid Fäggeby varifrån jag blott hade ca ½ mil hem. Kl 11 steg jag över tröskeln i ”Pellas”.

 

4-5 mils skidåkning är kanske inte det som imponerar mest utan mera det faktum att det knappast fanns något skoterpreparerat spår att åka i. Mera troligt är att han färdades längs isiga vintervägar och bitvis i ospårad terräng. Prestationen förringas inte av att han på söndag kväll kl 10 skidade tillbaka till Falun på 6 timmar.Han beskådar Vasaloppet på bio och dricker kaffe på Hammars konditori på Åsgatan.

 

Den 21. mars åkte jag skidor för bronsmärket och klarade det också. Annars är jag ej hastighetslöpare ehuru jag är seg på längre sträckor.         Jodå, vi känner till det.

 

På måndagen hade vi skissritning för Löjtn. P K Wik. Mig kunde han inte kugga därvidlag. I det var han t. o. m. långt efter mig enligt hans egen utsago. Ritning och allt som därtill hör är ju min förtjusning.

 

Samma dag förnyade jag mitt kontrakt t o m den 31. okt 1925. Ett och ett halvt år till blir jag i Falun. Jag trivs utmärkt och lider ingen nöd.

Svea förekommer fortfarande i breven men inte i lika eldiga ordalag som året innan. Bekantskapen har kanske mognat?