Den 10.Januari skrev Ernst bland annat om hur han och Gerhard varit på Stadsberget i Hedemora söndagen den 8.oktober och dansat. Det verkar som om de två ynglingarna var förtjusta i samma flicka. Brevet illustrerades med ett danspar, han i mörk kostym och hon i sockendräkt.
Den 20.Januari råder det ingen tvekan om att Ernst är oerhört förälskad i Svea från Nibble, söder om Hedemora. Han har till och med blivit Du med henne och hon har anförtrott honom att hon "förut aldrig kysst en grabb".

Ernst travesterade :

Vid Larssons grind vistas de unga tu ett antal gånger innan Sveas "morsa" förbarmar sej över friaren en kall novemberkväll och upplåter det Larssonska hemmet. "Danke!" skriver han. Både tyska och engelska glosor inflikas i breven, till och med ett och annat franskt ord.
De satt i hennes förtjusande flickrum i en soffa och tittade på kamerakort. "Jag gick därifrån 11 em. En angenäm afton. Jag cyklade sedan på natten direkt till Falun."  Han skulle ju inställa sej på regementet.

Nyårsafton hos Larssons. De spelade kort och Fia. "....... kl 9.15 gingo vi ned i Larssons sal och drucko kaffe. Förtjusande. Kl 10.voro vi på bio på Röda Kvarn. Den slutade kl 12."

Klockan ½9 på trettondagens kväll gick de på Svea-Bio tillsammans med Sveas väninna. "......... När vi gingo därifrån fick Karolina tag i en grabb, som hon lade beslag på."
Paren skiljdes åt utanför Röda Kvarn. Efter en rejäl vinterpromenad stod de återigen vid den Larssonska grinden.
"Jag sade ömt adieu kl. 2.30 fm. Ryslig ungdom!"

Så småningom berättar Ernst hur det gick till när han blev blixtförälskad i Svea, det var redan vid midsommar 1922. Motvilligt hade han följt sina systrar till Stadsberget i Hedemora, betalat 25 öre i entré och ointresserat tittat på de pågående ringlekarna "... när jag fick syn på Svea, som så pigg och käck med klara ögon lekte med i ringen ......... det var som om någon vält en tjärtunna över mej och sedan kastat dit en tändsticka"
".......... Här ser du en av Svea Larssons julklappar....... Tant L sa' på trettondedagskvällen, när vi gingo på bio: Svea, det är väl bäst att du lånar en mindre nyckel av mej, du kommer väl inte in förrän på småtimmarna! All right! Hon kom in 2.30"

Svea fyllde 19 år den 27. januari,
Ernst likaså 17 dagar senare.

Illustrationen beskriver dock prydnaderna i Ernsts hem när hans syster, som också hette Svea, fyllde 21 år på Sveadagen, den 2. januari.


Ernst nämner ingenting om sin egen skoltid men noterar att Gerhard har tagit realen vilket också framgår av den grå realmössan på gossen till höger som kämpar med volontären i uniform m/10 om nyckeln till Svea Larssons hjärta.