Juli 2009  -  Månadens fotografier
         

Nedanstående svartvita fotografier förvaras i ett kuvert med påskriften "Breitenfeld-deputationen 1931, kapten Reichenberg, fanjunkare Runegård, Furir H Jansson".
På det första fotografiets baksida står dock antecknat att det är fanjunkare Pollack.

En svensk deputation reste tydligen till Tyskland för att högtidlighålla 300-årsminnet av Slaget vid Breitenfeld, som utkämpades den 7. september 1631.

Berätta gärna för webmaster@dalregementetsmuseer.se om Du vet något mer om tilldragelsen 1931.

 

 

 

År 1996 slumpade det sig så att Webmaster besökte Breitenfeld. Efter lunch på Breitenfelder Hof frågade jag om det fanns något minnesmärke över slaget. Jo då, det fanns ett "Denkmal" men det var svårt att hitta dit. Det fanns bara en eländig "feldweg". Hovmästarinnan erbjöd sig att visa oss vägen.

Vi drack en utmärkt pilsner till lunchen och hovmästarinnan frågade om vi lagt märke till flasketiketten. Hon berättade att soldathuvudet på etiketten föreställer en svensk 1600-talssoldat och så förärade hon oss varsin flaska att ta med hem.


En efterforskning på Internet visar att varumärket för öl från Krostitz - Svenskhuvudet - går tillbaka till en händelse under 30-åriga kriget. Det sägs att den svenske kungen, Gustav II Adolf, var på väg med sina trupper från Düben mot Leipzig. Han blev mycket törstig på resan och man uppmärksammade honom på möjligheten att läska sig på en plats vid namn Crostitz ......
Resten kan Du läsa på följande länk: http://www.ur-krostitzer.de/#/brauerei/gustav_adolf där du först måste intyga att du är minst 16 år gammal!
Använd F11 för fullskärm eftersom deras hemsida i skrivande stund är lite felproportionerad.