Februari 2009  -  Månadens fotografi

Månadens foto har tillhandahållits av Ulla Fredriksson.
Fotot är taget i Robert Östlings ateljé i Borlänge, gissningsvis någon gång på 1920-talet.
På baksidan står antecknat med blyerts "Kers Sara-Greta Jansson", det är den äldre, sittande kvinnan till vänster i bild.


Ulla Fredriksson lämnar följande upplysningar :

SARA MARGARETA ERSDOTTER (1853-1931)

Kersgården i Halvarsgårdarna var Sara-Gretas föräldrahem. Där bodde hon med sin make Johan Jansson och de gamla föräldrarna. Johan dog 1880 och Sara-Greta blev änka vid 27 års ålder med tre små barn.
Hon var en driftig och bestämd kvinna och förutom jordbruket på Kersgården skötte hon marketenteriet på Rommehed i slutet av 1800-talet och runt sekelskiftet. Hennes son Wiktor övertog 1906 gården där Sara-Greta till en början bodde kvar på undantagskontrakt. Wiktor dog 1913 varvid Sara-Greta bodde kvar en tid på Kersgården med den unga änkan och hennes barn. Det blev så småningom ohållbart och då fick Sara-Greta flytta till sin dotter Hanna i Danielsgården i Halvarsgårdarna. Där bodde hon till sin död 1931..

Museiföreningens sekreterare, Anita, bidrar med följande:
Om fotot vet jag bara att den andra äldre kvinnan är hustrun till en slaktare Borg och förmodligen är barnet hennes son Sven Borg som övertog charkuteriet och som jag faktiskt jobbade hos som sommarbarn, skivade korv och skinka m m.

Vill du se Saras kaffekanna från marketenteriet på Rommehed?
Var så god, klicka här för månadens föremål.