Modell Ä

Referat:

Calle Klärcke

Creutz Lave, Falun

Foto: Lennart "Kimmen" Johansson

 

        

I förda uniformer med ursprung från 1800-talet tog gillescouten och löjtnanten Ragnar Waern och fänrik Hans-Göran Berglund emot ett 50-tal gillescouter från gillena i Uppsala, Västerås, Avesta, Mora, Falun och värdgillet Tuna, Borlänge till Regionsträff på Rommehed utanför Borlänge en blåsig men solig september lördag. Alla deltagarna fick veta allt om det gamla anrika exercisfältet och det unika militärmuseet.

 

 

 Ragnar som trots att han tre veckor tidigare hade brutit lårbenet guidade inomhus och beskrev Dalregementets historia från 1400-talet och framåt. Visste ni förresten att Svea Livgarde har sitt ursprung i Mora?

 

 ”HG” skötte guidningen utomhus och visade de gamla byggnaderna och var man förr tältade när det var möte på Rommehed. Han visade även en lite rest av den stenläggning som gjordes för att man skulle kunna ställa upp bataljonen i raka led. En liten rest finns kvar än idag.

 

Deltagarna fick även se det första duschhuset som uppfördes i början av 1900-talet. ”HG” berättade även en rolig episod om när dasset skulle flyttas för att få plats med just duschhuset. 100 man beordrades fram och stöttor sköts in under dasset, majoren beordrade ”lyft dasset och sedan ”dass framåt marsch”. Majoren gick själv i täten med full galauniform och en trumslagarpojke följde efter i processionen.

 

 

Efter denna rundvandring bjöds deltagarna på lunch i officersmässen där även information från LGR framfördes av landsgillemästare Gunilla Engvall och en del annan information från olika gillen mm. Gillet i Västerås, Västra Aros inbjöd till nästa års regionsträff vilket alla deltagare såg framemot.

 

Efter kaffet fortsatte Tunaträffen med guidning i St. Tuna kyrka. Två gillescouter berättade engagerat om kyrkan dess ursprung, utsmyckning och många av damerna rös av välbehag över alla textilier som förevisades.    

 

Vi tackar Tuna gille för en givande och trevlig dag i historiens tecken och ser redan framemot nästa års träff i Västerås.