Inventariet för en byggnad består av en allmän sammanfattning, historik och byggnadsvårdsplan.
Här redovisar vi Stambaracken som ett exempel.

STAMBARACKEN
Byggnaden är lägrets första barack
och byggdes ursprungligen i en våning. Den inramade, tillsammans med
musikbaracken, den grusade uppställningsplanen framför officersgården.

Historik

Byggnaden “uppfördes i enlighet med Kongl Brefvet af den 14 maj 1858 och Intend Afdelningens beslut den 14 aug 1859 genom entreprenadkontrakt med Fanjunkaren A Flink för 7500 rdr”. Byggnaden ägdes av Kronan och stod på officerskårens mark. Byggnaden inrymde logement med plats för 170 man samt underofficerare.

1860 byggde Kronan stambaracken i en våning av liggtimmer på stenfot och med tak av pert. Mått:  46,60 x 11,20 m, höjd till takfoten 2,75 m. Byggnadsarbetet avslutades i november 1860.

Stenfoten av sprängd gråsten grävdes ner 0,6 m under marken och bildade en sockel på 0,6 m över marken. Timret i väggarna skulle vara 15 cm tjockt.

Den ursprungliga inredningen bestod av väggfasta britsar längs långsidorna och i mitten av två rader lösa britsar som kunde flyttas så att baracken kunde användas som exercishall.

1878 påbyggdes baracken över mittpartiet med en våning som innehöll tre rum för underofficerare. Trappan till övervåningen mynnade i bottenvåningen inne i södra logementet.

1896 reparerades grunden. Baracken fick nytt golv och nytt tak av svartmålad plåt.

1897 fick baracken en ny inredning med plats för 420 man.

1903 varmbonades barackerna och fyra skorstensmurar uppfördes. Det var troligen i samband med detta som man flyttade trappan till gången mellan logementet och byggde om övervåningen till fyra lika stora rum.

1915 vinterbonades huset. Det försågs med innanfönster, man lade in blindbotten med trossfyllning samt trossfyllning på innertakpanelen.

Samma år flyttades gymnastikinredningen till Falun.

1961 återställdes baracken till förläggning efter att ha använts till ungdomsgård. Logementen delades upp med skärmväggar.

1975 används baracken till förläggning. Fasaden är av timmer och panelad på mitten. Fasaden är rödmålad. Fönsterluckorna är målade i ljusblå färg.

  

Byggnadsvårdsplan
Stambaracken utgjorde tillsammans med musikbaracken begränsningar av uppställningsplanen framför officersgården och har som sådan fortfarande en viktig funktion. Byggnaden skall stå kvar och dess ålderdomliga utseende får inte ändras.

Yttertak: Taket skall vara av svartmålad slätplåt. Nödvändiga Skorstenar för ventilation och uppvärmning får placeras på västra takfallet, de skall vara plåtklädda och svartmålade. (Ventilationshuvar kan vara av svart— målat trä). Vattenavrinningen från övre taket bör ske med hängrännor eller ståndrännor och stuprör för att skydda plåten på det underliggande taket. Vattenavrinningen från det lägre taket kan ske utan rännor.

Fasad: Fasaden av liggtimmer och panel skall behållas och målas med falu rödfärg. Knutarna bör vara inbrädade.

Fönster: Nya fönster får endast sättas in på gavlarna och där i de gamla dörröppningarna. För övrigt skall fönster och fönsterluckor behållas. Fönstrena skall ha två stående lufter med horisontella spröjsar.

Ytterdörrar: Ytterdörrarna skall vara oglasade, panelklädda och oljemålade. Dagsljus i förrum kan tas genom överluft ovanför dörrarna.

Plan: Trappan till övervåningen kan flyttas från den smala gången. De två logementen får endast med lätt borttagbara väggar delas in i små rum.